Verschil badjas, ochtendjas, kamerjas

Verschil badjas, ochtendjas, kamerjas

Wat is nou het verschil tussen een ochtendjas, kamerjas en een badjas? Je leest het in dit artikel.

Als we het hebben over een badjas worden ook wel de termen ochtendjas of kamerjas gebruikt, en soms ook peignoir of duster. Vaak bedoelen we hetzelfde en tegenwoordig overlappen de termen elkaar, maar in feite zit er wel verschil in. In dit artikel leggen we deze verschillen kort uit.

 

De badjas
Als we het hebben over een badjas, bedoelen we voornamelijk een jas die gemaakt is van badstof of badstof katoen. In principe is een badjas bedoeld om je huid te drogen, bijvoorbeeld na het douchen, badderen of zwemmen maar ook in de sauna of wellness. Op die manier koelt je huid niet af, maar kan deze rustig drogen voordat je je kleren aantrekt. Tegenwoordig wordt de badjas ook vaak gebruikt om in te relaxen. Vooral de wat luxere katoenen badjassen van velours zijn hiervoor prima geschikt.

 

De kamerjas
Een kamerjas – of peignoir – is een beetje een ouderwetse term. Met een kamerjas wordt vaak een wat sjiekere jas bedoeld die over de nachtkleding gedragen wordt. Op die manier zie je er wat gekleder uit en hoef je niet in je pyjama rond te lopen. Een kamerjas of peignoir is vaak gemaakt van een wat luxere of luchtige stof en vaak voorzien van een dessin.

 

De ochtendjas
Ook de ochtendjas is bedoeld om ’s ochtends of ’s avonds over de pyjama aan te trekken óf gewoon om als relax-outfit te dragen. Zowel ochtendjassen als kamerjassen hebben geen wateropnemende functie. Ze zijn eerder bedoeld om warmte en comfort te bieden en om wat gekleder voor de dag te komen. Vooral fleece ochtendjassen worden veel in huis gedragen omdat ze zo lekker warm en zacht zijn.

 

Termen worden vaak door elkaar gebruikt
Zoals al in de inleiding werd aangegeven, worden de verschillende termen tegenwoordig vaak door elkaar gebruikt. Op Badjas.com hebben we ervoor gekozen om als hoofdterm badjas te gebruiken. Een badjas is iets wat iedereen kent en wat bij ieder tot de verbeelding spreekt. Bij al onze badjassen staat duidelijk vermeld van welk materiaal ze gemaakt zijn en waarvoor hij het beste te gebruiken is. Zo vind je dus altijd een badjas die past bij jouw wensen.