Badjassen en soorten sluitingen

Een badjas moet open en dicht. Da's logisch. Meestal gebeurt het sluiten van de badjas met een koord, chique verwoord ook wel een bindceintuur genoemd. De koordsluiting is de meest traditionele manier die iedereen wel kent. Soms kan de badjas ook dicht met knopen. Of bestaat de sluiting uit een extra knoop aan de bovenzijde van de jas, naast het gebruikelijke koord. En er is de ritssluiting. Ook een badjas met rits heeft uiteraard weer zijn eigen voordelen en nadelen.

De reden dat de meeste badjassen voorzien zijn van een koord als sluiting, is het nonchalante, informele en praktische effect ervan. Een badjas doe je immers vaak even open en dicht, zit luchtig om je lijf heen, en daarbij past een relaxt touwtje of zo je wilt een luxe bindceintuur. Bovendien kun je met een koord je badjas heel goed wat vaster of wat losser dichtbinden. Zo zit je badjas dus altijd perfect gesloten om je lijf: niet te los, niet te strak.

Badjas met rits

Een badjas met rits
Maar je wilt soms ook wel eens wat anders. De ontwerpers van badjassen zijn designers met passie die smaak combineren met praktisch nut, en zo bijvoorbeeld óók bij de ritssluiting uitkomen. Een voordeel van een badjas die open- en dicht kan met een rits, is dat deze nooit openvalt, hetgeen bij een badjas met koord soms wel kan gebeuren als je 'm niet goed hebt dichtgeknoopt. Ook kan de rits nooit kwijtraken, in tegenstelling tot een ceintuur. Een badjas met rits heeft daarnaast ook een link met stijl. Het maakt een badjas vaak nog net iets strakker en eleganter.

Altijd charmant
De rits van een badjas zit doorgaans wel wat hoger dan de sluiting met een koord. Sterker nog, bij veel modellen kun je de rits lekker hoog optrekken. Het koord zit om het middel, de rits echter loopt vanzelfsprekend hoger door, tot richting je hals. Een badjas met rits kan ook extra handig zijn voor dames in de sauna, omdat je desgewenst de saunabadjas even iets hoger kunt optrekken. En eveneens voor thuis kan dat handig zijn, als er plotseling iemand aan de deur staat en je het wat prettiger vindt een iets geslotener bovenlijf te hebben, zonder er een hemd of t-shirt onderaan te hoeven trekken.

Lekker hoog - of minder hoog
Ook voor kinderen is een rits soms extra leuk en praktisch omdat ze hiermee hun kinderbadjas makkelijk kunnen open- en dichtritsen. Hetzelfde geldt voor volwassenen: een rits zit altijd goed dicht tot aan de hoogte die je wenst en laat nooit los. Denk trouwens niet dat de rits de hals irriteert, want daarover is - althans bij de badjassen van hoogstaande kwaliteit in deze shop - bewust nagedacht. Een badjas met ritssluiting is, vanwege het design, bovendien zeker modern te noemen.

Badjassen met rits zijn korte modellen
Een badjas met rits is altijd een kort model badjas. De reden is dat het anders niet makkelijk is te gaan zitten met zo'n badjas aan! Dat zit zo: een lange badjas die gesloten is met een rits valt bij het zitten gaan niet open.

Een badjas met knopen
En dan is er nog de badjas met knopen. Wat betreft de voorgaande laatste opmerking bij de badjassen met rits geldt voor de badjassen met knopen hetzelfde: ook bij deze kamerjassen en andere jassen gaat het om korte modellen omdat het anders lastig zou zijn om plaats te nemen.

Praktisch en extra stijlvol
Badjassen met een knoopsluiting zie je wat minder vaak, maar zijn eveneens praktisch en stijlvol tegelijk. De knopen zelf geven qua 'look and feel' van de badjas net even een andere touch. En net als met een rits kun je badjassen met knopen tot lekker hoog sluiten, zo hoog als je zelf wilt, afhankelijk van de hoeveelheid en plaats van de knopen uiteraard. En ook een badjas met knoopsluiting sluit heerlijk goed af. Wel willen sommige mensen juist bij een badjas liefst niets anders dan de pure stof om hun lichaam en enkel en alleen zachtheid rondom. In die gevallen is dan met name de badjas met ceintuur weer het meest voor de hand liggend.

Ook kinderbadjassen met knoop
Waar een badjas met knopen voor een heer of dame voor extra charme kan zorgen (óók als je even buitenshuis op straat moet zijn), is er ook de praktische sluitknoop bij diverse kinderbadjassen. Bij deze badjassen voor jongens en meisjes is dit vaak aanvullend op het sowieso aanwezige koord.

Badjas met koord

 

Alle badjassen met koord, knopen en rits in allerlei varianten
Badjassen met alle genoemde soorten sluitingen zijn er in allerlei varianten. Ze zijn er dus voor heren en dames, jongens en meisjes. In de diverse soorten katoen en in fleece. Met of zonder capuchon, met of zonder sjaalkraag, van allerlei bekende badjasmerken, in alle kleuren en met en zonder patroon. Voor in de sauna en voor thuis.