Hoe was je een badjas?

Hoe was je een badjas?

De wasvoorschriften en droogvoorschriften voor een badjas: ze helpen je de badjas jarenlang zacht en mooi te houden.

De badjas is een weliswaar betaalbaar, maar toch luxe product. Een ideale combinatie, die je het liefst nog jaren en jaren in optima forma in de kledingkast(en) houdt. Lees daarom deze wasvoorschriften, ten faveure van de badjas van de man des huizes, de dame des huizes en je kind(eren) des huizes. Enkele goed te onthouden wastips. Kleine moeite, langdurig plezier!


Deze drie tips had je zelf wellicht al bedacht, maar toch:

- Voor een witte badjas gebruik je een wasmiddel speciaal voor de... witte was. Zo blijft wit ook echt langer wit.

- Voor een zwarte badjas of andere donkergekleurde badjas gebruik je natuurlijk een wasmiddel speciaal voor de donkere was. Zo blijft - bijvoorbeeld - zwart ook echt lang, mooi zwart.

- Voor een andere kleur badjas die meegaat in de bonte was gebruik je vanzelfsprekend een wasmiddel specifiek voor de (licht) gekleurde was.


Géén chloor, géén overige bleekmiddelen

Let op: chloor en overige bleekmiddelen houden de was weliswaar wit, maar ze zijn ondertussen ook schadelijk voor de kwaliteit van de stof. Dus: gebruik géén bleekmiddel!


Was je badjas op lage temperaturen

Een badjas wassen hoeft niet op hoge temperatuur. Ook op lage temperaturen en met het juiste wasmiddel maak je de ochtendjas of badjas voor de sauna goed schoon. Was de badjas op maximaal 40 graden - of maximaal 30 graden Celsius als dit bij de productomschrijving op Badjas.com staat beschreven. Dat voorkomt krimp én verlengt de levensduur. Daarnaast blijft de badjas die in de was gaat op maximaal 40 in plaats van zo'n 60 graden zachter én kleurvaster. Verder geldt doorgaans: hoe lager de temperatuur, hoe beter voor het milieu.

 

Hoe was je een badjasHoud bij katoenen badjassen wel rekening met...

... een kleine krimp na de eerste was- en/of droogbeurt. Dit is normaal bij 100% katoenen badjassen.


Over de borduring van een badjas

Koop je een badjas met naam (of ander tekstje) erop geborduurd? Dan voelt dit borduursel in eerste instantie nog hard aan. De garen zijn immers strak en professioneel in de badjas verwerkt. Na al één of een paar keer wassen wordt dit onderdeel echter net zo zacht als de rest van de badjas.


Over een badjas met bedrukking
Het gedeelte van de badjas dat bedrukt is, krijgt na ongeveer vijf wasbeurten zijn definitieve kleur. De precieze tint zal dus tot uiting komen na enkele keren wassen.


Was de badjas bij voorkeur in een volle machine

Het verdient duidelijk de voorkeur om de badjas - zoals voor de meeste kledingstukken geldt - een wasbeurt te geven in een goed gevulde wasmachine. De voordelen: dit bespaart water en energie. Maar voor het behoud van de kwaliteit van je badjas nog belangrijker: dit vertraagt het slijten van de badjas aanzienlijk. Bovendien voorkomt het pluisvorming.


Binnenste buiten in de wasmachine

Stop de badjas binnenste buiten in de wasmachine. Gebruik bij sterke voorkeur vloeibaar wasmiddel. Is het wasprogramma afgerond? Haal de badjas dan direct of kort erna uit de machine. De nog natte badjas lang in de machine laten liggen komt de geur en 'houdbaarheid' niet ten goede!


Eerst een keer apart wassen?

Een badjas in een donkere kleur of in zwart kun je vaak het beste de eerste twee keer apart wassen, met weinig wasmiddel. Het is echter geen must, mits je de nieuwe aankoop in deze kleur ook echt bij de donkere was stopt (dat is milieuvriendelijker bovendien).


Gebruik géén azijn!
Azijn? Uit den boze. Soms wordt azijn gebruikt om de kleur van - bijvoorbeeld - een badjas te fixeren wanneer deze is doorgelopen. Wees hiermee echter voorzichtig, want het kan het hoogwaardige materiaal aantasten. Zo kan azijn de vezels van bamboe katoen oplossen. Daarnaast kan azijn elastiek aantasten (al is er bij badjassen niet of nauwelijks sprake van rekbare banden zoals taillebanden). Bovendien verschilt de nieuwste generatie kleurstoffen met die van vroeger - en biedt azijn voor het fixeren niet altijd de juiste oplossing.


De badjas drogen?

Dat kan natuurlijk in de droogtrommel. Gebruik hiervoor de stand 'lage temperatuur' en stel deze het liefst in op een zo kort mogelijke tijd. Veelvuldig gebruik van de droogtrommel leidt op den duur wel tot iets meer slijtage dan wanneer je de badjas altijd laat drogen aan het wasrek of aan de waslijn. Bij laatstgenoemde optie voelt de badjas vlak na het drogen meestal wel iets minder zacht aan. Het is echter tevens energiebesparend. Overigens: een badjas krijgt pas na gemiddeld vijf wasbeurten zijn optimale droogeigenschappen.


Bij enige twijfel méér weten? Informeer bij Badjas.com, per e-mail of telefoon.